Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Веган ябълков сладкиш с бадемово мляко

Веган ябълков сладкиш с бадемово мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Веган ябълков сладкиш с бадемово мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
03/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Не е задължително да сте веган, за да опитате този ябълков сладкиш. Аз често прибягвам до тази рецепта, когато нямам яйца и не ми се ходи до магазина"

Необходими Продукти

  • ябълки - 1 бр. голяма
  • брашно - 150 г
  • нишесте - 10 г
  • бадемово мляко - 160 мл
  • олио - 50 мл
  • сок от лимон - 15 мл
  • пудра захар - 80 г + за поръсване
  • бакпулвер - 8 г
  • ванилия - 1 бр. на прах или 1 ч.л. ванилова захар
  • канела - 2 щипки
  • сол - 1 щипка
  • кардамон - 1 щипка на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не е задължително да сте веган, за да опитате този ябълков сладкиш. Аз често прибягвам до тази рецепта, когато нямам яйца и не ми се ходи до магазина. Резултатът е изненадващо добър и ще видите, че по нищо не отстъпва на сладкишите с яйца и мляко.

Друг плюс на този сладкиш е, че не се налага дълго разбиване с миксер, а всичко се прави бързо и лесно на ръка.

Първо, смесете в купа бадемовото мляко (може да ползвате всякакво мляко с растителен произход) със лимоновия сок, олиото, нишестето, ванилията, кардамона и канелата. Разбийте добре.

Сложете брашното на части, пресято със бакпулвера и солта. Разбийте отново с телена бъркалка до гладка смес.

В нея сложете нарязаната на ситни кубчета ябълка и разбъркайте. Не е необходимо да я белите. От нея си заделете една четвъртинка, която нарежете на тънки полумесеци.

Сипете сместа за сладкиша във форма с откопчаващо се дъно - намазнена и набрашнена (18 см диаметър). Подредете заделените парченца ябълка отгоре.

Пъхнете в загрята на 170 °C фурна и печете 30-35 минути или докато веган сладкиша стане златист на повърхността. Проверете с клечка, ако излезе суха, значи е готов.

Извадете от формата и оставете да изстине върху решетка, след това поръсете с пудра захар и сервирайте.

Да ви е сладко с моя веган ябълков сладкиш без брашно :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: