Начин на приготвяне
Не е задължително да сте веган, за да опитате този ябълков сладкиш. Аз често прибягвам до тази рецепта, когато нямам яйца и не ми се ходи до магазина. Резултатът е изненадващо добър и ще видите, че по нищо не отстъпва на сладкишите с яйца и мляко.
Друг плюс на този сладкиш е, че не се налага дълго разбиване с миксер, а всичко се прави бързо и лесно на ръка.
Първо, смесете в купа бадемовото мляко (може да ползвате всякакво мляко с растителен произход) със лимоновия сок, олиото, нишестето, ванилията, кардамона и канелата. Разбийте добре.
Сложете брашното на части, пресято със бакпулвера и солта. Разбийте отново с телена бъркалка до гладка смес.
В нея сложете нарязаната на ситни кубчета ябълка и разбъркайте. Не е необходимо да я белите. От нея си заделете една четвъртинка, която нарежете на тънки полумесеци.
Сипете сместа за сладкиша във форма с откопчаващо се дъно - намазнена и набрашнена (18 см диаметър). Подредете заделените парченца ябълка отгоре.
Пъхнете в загрята на 170 °C фурна и печете 30-35 минути или докато веган сладкиша стане златист на повърхността. Проверете с клечка, ако излезе суха, значи е готов.
Извадете от формата и оставете да изстине върху решетка, след това поръсете с пудра захар и сервирайте.
Да ви е сладко с моя веган ябълков сладкиш без брашно :)