Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се слага в купа, в която се ще меси тестото.
Прибавя се сухата мая и хималайската сол и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва сиропът от фурми, домашното бадемово мляко, олио 50 мл. и водата.
Замесва се средно меко тесто, което се слага в купа, намазана с олио.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на стайна температура.
След като тестото е втасало, се разделя на три части.
Всяко част се разточва на фитил с намазани с олио ръце, като брашно не се прибавя. Разточва се върху силиконова подложка или плот, който е намазан с олио, за да не залепне.
Трите фитила се оплитат на плитка, плитката се завива на руло и се слага в тава с незалепващо покритие, която е намазана с олио.
Отгоре се намазва с олио.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 30 мин.
Пече се лимецовия хляб 50 мин на долен реотан на 180 °C в предварително загрята фурна.
След като се изпече специалната погача, се изважда от фурната и се оставя в тавата 30 мин, след което се премества върху дъска или решетка.
Вижте също важно за разликата между едрозърнест и двузърнест лимец. А знаете ли колко е полезно да си направите квас от лимец.