Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Веган погача с бадемово мляко

Веган погача с бадемово мляко

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7295k3k9
Веган погача с бадемово мляко
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Веган погача с бадемово мляко - много вкусно и прецизно изпълнение."

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг бяло
  • суха мая - 14 г
  • хималайска сол - 2 ч.л.
  • сироп от фурми - 1 с.л.
  • бадемово мляко - 500 мл домашно
  • олио - 50 мл + за разточване + за намазване
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се слага в купа, в която се ще меси тестото.

Прибавя се сухата мая и хималайската сол и се разбърква много добре.

В средата се прави кладенче, в което се изсипва сиропът от фурми, домашното бадемово мляко, олио 50 мл. и водата.

Замесва се средно меко тесто, което се слага в купа, намазана с олио.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на стайна температура.

След като тестото е втасало, се разделя на три части.

Всяко част се разточва на фитил с намазани с олио ръце, като брашно не се прибавя. Разточва се върху силиконова подложка или плот, който е намазан с олио, за да не залепне.

Трите фитила се оплитат на плитка, плитката се завива на руло и се слага в тава с незалепващо покритие, която е намазана с олио.

Отгоре се намазва с олио.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 30 мин.

Пече се лимецовия хляб 50 мин на долен реотан на 180 °C в предварително загрята фурна.

След като се изпече специалната погача, се изважда от фурната и се оставя в тавата 30 мин, след което се премества върху дъска или решетка.

Вижте също важно за разликата между едрозърнест и двузърнест лимец. А знаете ли колко е полезно да си направите квас от лимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: