Начин на приготвяне
Първо си сварих една тиква. Тиквата я обелвам, нарязвам и слагам в мултикукъра на високо налягане за 7 минути. В основния съд наливам 2 ч. чаши вода, а тиквата слагам в кошницата, така остава над водата. След това я намачквам и изцеждам през подходящ гевгир. От цялото количество си вземам 250 г, колкото ми трябва за рецептата за кексчетата.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Към жълтъците се прибавят всички останали съставки и се разбива с бъркалка. Белтъците се разбиват хубаво сняг. След това се добавят към другата смес и се разбърква с шпатула.
Използвам силиконови форми, които мажа с малко масло. Слагам масло не защото ще залепнат, а защото така по-добре се очертава формата. Не пълня формите догоре, а до половината или малко повече.
Пекох мъфините с тиква в еър фрайъра на програма bake. Първо включвам на 200 °C да загрее хубаво. После нагласям на 170 °C за 15 минути. Есенните кексчета излизат перфектни.
Може да ги изпечете и във фурната на 180 °C, но точно време не мога да кажа, а и моята фурна е газова. Преценете за вашата.
Сместа може да изпечете и в обикновена кексова форма.
Излизат около 16 есенни кексчета с тиква.
На снимките са повече, защото правих тройна доза.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия