Начин на приготвяне
Маслото и яйцата трябва да са на стайна температура. Брашното се пресява. Ябълките се измиват. В купата на миксера се слагат омекналото масло и кафявата захар. Разбиват се. Яйцата се добавят едно по едно и се разбива непрекъснато.
Добавят се бакпулвера и канелата. Брашното се добавя постепенно, като сместа се разбърква непрекъснато. Подготвя се тавичка намазана с масло. Сместа се изсипва в нея.
Ябълките се почистват от семките и се нарязват на полумесеци. Нареждат се, като леко се застъпват. Ябълковият сладкиш се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до готовност на тестото за немския сладкиш.
За ваниловия сос сухите съставки - нишесте, захар и ванилия се смесват в малка тенджера. Разбъркват се. Постепенно при непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко.
Жълтъците се разбиват и се добавят отново при непрекъснато разбъркване. Тенджрата се слага на котлона на ниска температура и се бърка непрекъснато до завиране на соса.
Когато се сгъсти, се отстранява от котлона.
Всяко парче старонемски сладкиш с ябълки се сервира полято с горещ ванилов сос.
Опитайте и вие този плодов сладкиш, вдъхновен от немската кухня.