Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Постен сладкиш с мед и ябълки

Постен сладкиш с мед и ябълки

Постен сладкиш с мед и ябълки
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Той е сочен, той е пухкав, той е ароматен и вкусен - на всичкото отгоре и постен сладкиш с мед и ябълки"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • захар - 150 г бяла и кафява
  • мед - 3 с.л.
  • лимонена киселина - 1/2 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • олио - 120 мл
  • брашно - 300 г пълнозърнесто
  • орехи - 100 г
  • канела
  • индийско орехче
  • ябълки - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете водата, захарта (ползвах равни количества бяла и тъмно кафява захар Мусковадо) и меда в дълбок съд на котлона.

Щом заври и захарта, и медът се разтворят, прибавете лимонената киселина.

Разбъркайте и добавете содата. Сместа ще шупне и ще увеличи много обема си, затова бъркайте непрекъснато, за да не изкипи. След малко ще спадне и може да отстраните от котлона.

Към тази смес добавете, първо, олиото и орехите, предварително нарязани на дребно. Разбъркайте.

След това добавете брашното на части.

Прибавете също канела и индийско орехче и разбъркайте.

Разпределете сместа за постния сладкиш в тава с диаметър 24 см, покрита с хартия за печене и заравнете.

Отгоре наредете ябълките, предварително нарязани на тънки резени.

Сложете сладкиша с ябълки да се пече в загрята на 170 °С фурна за 40-45 минути, до суха клечка.

Готовия постен сладкиш с мед и ябълки оставете да се охлади напълно и след това нарежете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: