Начин на приготвяне
В купа пресейте сухите съставки (брашно, нишесте, бакпулвер, сода, канела и сол) два пъти.
В по-голяма купа смесете олиото, портокаловия сок, захарта и ванилията. Към тях на етапи добавете сухите съставки до еднородна смес.
Нарежете почистените ябълки на малки кубчета, халвата - на по-големи кубчета, а орехите нарежете на ситно. Към сместа добавете първо кубчетата ябълки, после кубчетата халва и накрая орехите, като след всеки добавен продукт бъркате с шпатула бавно, за да се смесят и да не се разруши халвата.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В тава с диаметър 28 см поставете лист хартия за печене и го намаслете с олио. Сипете сместа и равномерно я разпределете в тавата.
За покритието смесете 2 с.л. мек растителен маргарин със захарта, канелата и брашното. Разбъркайте на мазна и трошлива смес. Поръсете трошливата смес върху сладкиша равномерно и поставете тавата в нагрятата фурна.
Първите 30 минути печете на 180 градуса, а после на 160 градуса за 20 минути до готовност.
Изпечения постен сладкиш оставете да се охлади за 20 минути, преместете върху подходяща чиния и поръсете ябълковия сладкиш с малко пудра захар.
Постният сладкиш с халва и ябълки е готов.