Начин на приготвяне
Сложете водата, захарта (ползвах равни количества бяла и тъмно кафява захар Мусковадо) и меда в дълбок съд на котлона.
Щом заври и захарта, и медът се разтворят, прибавете лимонената киселина.
Разбъркайте и добавете содата. Сместа ще шупне и ще увеличи много обема си, затова бъркайте непрекъснато, за да не изкипи. След малко ще спадне и може да отстраните от котлона.
Към тази смес добавете, първо, олиото и орехите, предварително нарязани на дребно. Разбъркайте.
След това добавете брашното на части.
Прибавете също канела и индийско орехче и разбъркайте.
Разпределете сместа за постния сладкиш в тава с диаметър 24 см, покрита с хартия за печене и заравнете.
Отгоре наредете ябълките, предварително нарязани на тънки резени.
Сложете сладкиша с ябълки да се пече в загрята на 170 °С фурна за 40-45 минути, до суха клечка.
Готовия постен сладкиш с мед и ябълки оставете да се охлади напълно и след това нарежете.
Добър апетит!