Начин на приготвяне
Пилешките гръбчета се измиват се прехвърлят в тенджера, заливат с 1.5 литра студена вода. Пускат се при тях зърната бахар, черен пипер и дафинов лист и се сваряват до готовност, след което бульонът се прецежда и се запазва.
Оризът се почиства и се измива, накисва се в студена вода с 1 ч.л. сол.
В тиган се запържва с олиото нарязаните на ситно праз, кромид и чесън, добавят се замразените зеленчуци (замразени (морков, червена чушка, тиквичка, брюкселско зеле, зелен грах, карфиол) и след няколко минути и отцедения от водата ориз.
Разбърква се до поемането на мазнината от ориза и се наливат две чаени чаши от прецедения бульон. Изчаква се десетина минути, докато оризът поеме течността, поръсва се със сол, черен пипер на вкус, добавя се ситно нарязаните босилек и магданоз и съдържанието на тигана се прехвърля в тава.
Отгоре се нареждат с кожата нагоре сварените пилешки гръбчета, върху всяко се слага по парченце масло.
Тавата с пилето с ориз се слага в предварително загрята на 160-180 градуса фурна на средна решетка за около 30-40 минити или до готовност на ориза. Накрая може да оставите за десетина минути фурната само на горен реотан, докато кожичката на пилешките гръбчета хванат апетитен загар.
Готовият ориз на фурна извадете от фурната и покрийте тавата с капак или кърпа за 15 минути, за до остане оризът сочен.
Добър апетит с ориз със зеленчуци и пилешки гръбчета!