Начин на приготвяне
Оваляйте шайбите телешка опашка в брашно с малко прясно смлян черен пипер.
Запечатайте ги до златисто в тенджера с част от зехтина, загрят на силен огън.
Месото не трябва да е на купчина, затова го запечатах на два пъти. Сложете и скилидката чесън в мазнината, като я смачкайте леко, за да пусне аромата си.
Извадете телешките опашки и ги оставете настрана. Махнете и чесъна.
В същата мазнина сипете останалия зехтин и маслото и запържете зеленчуците, нарязани на едро, с изключение на лука, който трябва да е на тънки полумесеци, и праза или пресния лук на кръгчета (тях добавете на малко по-късен етап). Сложете щипка сол и гответе около 5-6 минути.
Добавете червения пипер, разбъркайте бързо и сипете доматеното пюре, за да се смеси с пипера и така да предотвратите загарянето му.
Върнете телешкото в тенджерата.
Сипете виното и оставете да поври, за да се изпари алкохолът.
Сложете една лъжица микс сушени зеленчуци и налейте вода, хубаво да покрива продуктите.
Сложете капака на тенджерата, оставете да заври отново и намалете огъня (от 9 степени на четвърта). Сложете гъбите Шийтаке - нарязани или цели).
От тук нататък просто бъдете търпеливи и оставете телешкото с гъби бавничко да се готви и си къкри под капак. Трябва му около около час и половина, но зависи от много фактори - качествата на месото, дебелината на шайбите телешка опашка, съда (в тенджера под налягане готвенето би било значително по- кратко).
Аз съм ползвала опашка от младо телешко, която купих от Кауфланд.
Най-добре си проверявайте месото, ще познаете, че е готово, когато лесно се разпада от кокала.
Бавното готвене тук е задължително, за да се отдели колагенът от този тип месо, това много обогатява бульона и става невероятен.
При нужда доливайте вода и си сложете сол по ваш вкус, както и малко мащерка за аромат.
Разкошна яхнийка с телешко, истинска вкусотия.
Сервирах яхния от телешка опашка с гъби Шийтаке с картофено пюре, топъл домашен хляб и хубаво червено вино.
Опитайте и вие и споделете!