Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхнии»Яхния от телешка опашка с гъби Шийтаке

Яхния от телешка опашка с гъби Шийтаке

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Яхния от телешка опашка с гъби Шийтаке
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Сервирах с картофено пюре, топъл домашен хляб и хубаво червено вино. Опитайте и вие и споделете!"

Необходими Продукти

  • телешка опашка - 600 г на шайби
  • гъби шийтаке - 15 г сушени (или 250 г пресни)
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 по - тънък стрък (или 1/2 връзка пресен лук)
  • моркови - 2 бр. големи
  • червени чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 ч.ч.
  • чесън - 1 скилидка (голяма)
  • мащерка - 1 - 2 щипки
  • червен пипер - 1 ч.л. със заоблено връхче
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
  • зехтин - около 60 мл
  • масло - 1 с.л.
  • червено вино - 250 мл
  • вода
  • сол
  • черен пипер
  • брашно - за овалване на опашката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оваляйте шайбите телешка опашка в брашно с малко прясно смлян черен пипер.

Запечатайте ги до златисто в тенджера с част от зехтина, загрят на силен огън.

Месото не трябва да е на купчина, затова го запечатах на два пъти. Сложете и скилидката чесън в мазнината, като я смачкайте леко, за да пусне аромата си.

Извадете телешките опашки и ги оставете настрана. Махнете и чесъна.

В същата мазнина сипете останалия зехтин и маслото и запържете зеленчуците, нарязани на едро, с изключение на лука, който трябва да е на тънки полумесеци, и праза или пресния лук на кръгчета (тях добавете на малко по-късен етап). Сложете щипка сол и гответе около 5-6 минути.

Добавете червения пипер, разбъркайте бързо и сипете доматеното пюре, за да се смеси с пипера и така да предотвратите загарянето му.

Върнете телешкото в тенджерата.

Сипете виното и оставете да поври, за да се изпари алкохолът.

Сложете една лъжица микс сушени зеленчуци и налейте вода, хубаво да покрива продуктите.

Сложете капака на тенджерата, оставете да заври отново и намалете огъня (от 9 степени на четвърта). Сложете гъбите Шийтаке - нарязани или цели).

От тук нататък просто бъдете търпеливи и оставете телешкото с гъби бавничко да се готви и си къкри под капак. Трябва му около около час и половина, но зависи от много фактори - качествата на месото, дебелината на шайбите телешка опашка, съда (в тенджера под налягане готвенето би било значително по- кратко).

Аз съм ползвала опашка от младо телешко, която купих от Кауфланд.

Най-добре си проверявайте месото, ще познаете, че е готово, когато лесно се разпада от кокала.

Бавното готвене тук е задължително, за да се отдели колагенът от този тип месо, това много обогатява бульона и става невероятен.

При нужда доливайте вода и си сложете сол по ваш вкус, както и малко мащерка за аромат.

Разкошна яхнийка с телешко, истинска вкусотия.

Сервирах яхния от телешка опашка с гъби Шийтаке с картофено пюре, топъл домашен хляб и хубаво червено вино.

Опитайте и вие и споделете!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: