Начин на приготвяне
Телешката опашка се нарязва на дебели шайби и се овалва в брашно.
Парчетата се запечатват в сгорещения зехтин до златисто от всички страни и се изваждат в чиния.
В същата мазнина с добавка на маслото се слагат накълцаните на едро лук, праз, моркови, пащърнак и пресен чесън. Тенджерата трябва да е с широк диаметър, а не тясна, за да не са на дебел пласт зеленчуците.
Добавя се сол, зрънцата черен пипер, обеленият и нарязан домат и дафиновите листа и всичко се пържи около 15 минути на умерен/силен огън.
Слагат се телешките опашки и се налива виното. Оставя се да кипне и алкохола да се изпари за 4 минути. Тогава се сипва и говеждия бульон. Течността трябва да покрива продуктите, затова ако е нужно се долива и вода на този или на по- късен етап от готвенето.
Когато ястието закъкри, огънят се намаля до 4-та степен (от 9) и се оставя да ври под капак бавно за 4 часа. Долива се течност при нужда.
Телешкото задушено е готово, когато месото с лекота се разпада от кокала.
Може да се вари и по-дълго в случай, че шайбите от телешка опашка са много големи и дебели. Но задължително правилото е готвенето да става на слаб огън, за да имаме желаният резултат от крехко, топящо се в устата вкусно месце, което е истински деликатес.
Добре сготвените опашки се изваждат с дафиновите листа и зеленчуците се пасират на гладък сос. В случай, че течността е много, предварително се редуцира на силен огън.
Телешките опашки се сервират залети с ароматния сос и поръска от свеж магданоз.
Ястието е уникално вкусно, но още по-хубаво става, когато отлежи няколко часа или се консумира на следващия ден.
Като идея за допълнение към този разкош мога да ви предложа да сварите обикновен бял ориз с малко масълце и да го сервирате отделно, за да си слага всеки, колкото обича в соса.
Друга вметка, която искам да направя е, че при използване на вино розе е хубаво да се добави и малко червен пипер, за да не става блед соса. При червеното вино не е нужно да се прави това, тъй като цветът си става доста тъмен.
Телешката опашка в сос е готова.
Коментари
Опитах и да изтрия самият коментар, за да добавя този нов, но не ми излиза опция за изтриване.