Кекс за помен

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84734453
Кекс за помен
Снимка: Niki Zhelyazkova
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Пекох да се пукне и до суха клечка. Стана пухкав и вкусен кекс!"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. (М)
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • топла вода - 1 ч.ч.
  • брашно - 2, 1/2 ч.ч. смесено с бакпулвера
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилова захар - 1 пак.
  • ванилия - 1 пакет/или есенция
  • кафе - 2 ч.л. мляно/ какао (за украса вътре)
  • орехи - нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата разбивам със захарта с миксер - до разтопяване на захарта.

Добавям олиото, топлата вода, ванилията, ванил. захар и бъркам отново с миксера.

Тук е време да добавям по малко на части брашното, смесено с бакпулвера. Изсипвам в омазнена и набрашнена форма за кекс, като оставяме малка част от сместа в купата.

Разбърквам я с кафето/какаото и я изсипвам в средата на сместа във кексовата форма.

Накрая нарязвам на едро орехови ядки и слагам в загрята фурна.

Пека половин час на долен на 170-180°C - според фурната, моята има долен с вентилатор.

Когато се изпълни и надигна достатъчно във формата, включих на горен и долен без вентилатор.

Пекох кекса за помен, да се пукне и до суха клечка. Стана пухкав и вкусен кекс!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: