Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта, захарта, олиото и разтворената мая в малко топла вода.
Замесете тесто, като наливате поетапно по малко топла вода (никога не съм измервала количеството на водата). Намажете купата и тестото с малко олио, завийте със стреч фолио и оставете на топло за 1 час.
От втасалото тесто късате парчета колкото голямо яйце и ги оформяте на топки, редите ги в намазана с олио тава на малко разстояние едно от друго.
Намажете топките с олио (за да не засъхне тестото и образува суха кора) и ги оставете за 40 минути на топло.
След което, отново мажете с олио питките и поставяте тавата в нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност със златист цвят.
Изпечените питки намажете отново с олио и ги покрийте с чиста кърпа за около 10 минути. Меки питки за Задушници по пости.
Коментари