Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита за помен Пътнина

Пита за помен Пътнина

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пита за помен Пътнина
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
30
"Вкусна пита за помен"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 20 г
  • топла вода - 400 мл
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л. (олио)
  • лимонов сок - 1 ч.л. (оцет)
  • сол - 1 с.л.равна
  • брашно - около 800 г
  • захарен сироп
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • зехтин - няколко капки (олио)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В куп натрошете маята и добавете захарта, налейте 200 мл топла вода и бъркате, докато се разтворят. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на стайна температура да шупне.

В по-голям съд пресейте брашното и оформете кладенче в него. Там прибавете солта, зехтина, лимоновия сок, останалото количество топла вода и шупналата мая, замесете меко тесто.

Поставете тестото в купа, намазана с малко зехтин, завийте със стреч фолио и оставете за 1 час да удвои обема си.

Премесете втасалото тесто и от него оформете четен брой топчета с големина на пинг-понг топче.

В тава, постлана с хартия за печене и намазана с малко зехтин, подредете топчетата едно до друго, като започнете от средата на тавата.

Оставете така оформената пита за 30 минути да почине завита с чиста кърпа, като през това време нагрейте фурната на 180 градуса.

Поставете тавата във вече нагрялата фурна и печете питката за помен 20 минути на 180 градуса и около още 20 минути на 160 градуса.

Оставете готовата пита за 10 минути, покрита с кърпа да почине, след което намажете с предварително сварения захарен сироп.

Питата за помен Пътнина се оформя от малки топчета тесто, защото не бива да се реже с нож, а да се чупи. А топчетата задължително трябва да са четен брой.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: