Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за помен

Питка за помен

Питка за помен
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
16
"Когато се събираме, за да отдадем почит на онези, които не са вече сред нас, е редно да раздадем и пита за помен. Ето я и най-подходящата пита за помен"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 2 бр
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 3 с.л
  • брашно - 800 - 900 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята във малка част от топлото мляко със захарта и малко брашно. Разбиваме яйцата и добавяме останалото мляко. При пресятото брашно прибавяме маята и млечната смес, след което замесваме еластично тесто.

Тестото разделяме на 6 еднакви топки. Четири от топките разточваме с размер на тавата и мажем с олио. Редим ги една върху друга без четвъртата. Срязваме ги на 8, като започваме от центъра, но не до края. Да остане около 2 см.

Хващаме всеки лист от триъгълника, който сме отрязали, и застъпваме, като подвиваме отдолу. Другата топка тесто я оформяме гладко и я слагаме по средата за център. От четвъртата разточваме кора и режем с валяк, който прави решетка. Поставяме я върху гладката топка за център.

От началото сме оставили тесто, колкото орех, и с него правим кръста, като точим малка кора и го изрязваме. Слагаме питката на топло да втасва. Когато е готова, я мажем със жълтък, посипваме със семена и печем във загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Цялото кубче е 42 грама, режа го на половина.
30.03.2016 14:35
rumi
rumi
maqta kolko grama e
02.03.2016 14:37