Начин на приготвяне
Активираме маята във малка част от топлото мляко със захарта и малко брашно. Разбиваме яйцата и добавяме останалото мляко. При пресятото брашно прибавяме маята и млечната смес, след което замесваме еластично тесто.
Тестото разделяме на 6 еднакви топки. Четири от топките разточваме с размер на тавата и мажем с олио. Редим ги една върху друга без четвъртата. Срязваме ги на 8, като започваме от центъра, но не до края. Да остане около 2 см.
Хващаме всеки лист от триъгълника, който сме отрязали, и застъпваме, като подвиваме отдолу. Другата топка тесто я оформяме гладко и я слагаме по средата за център. От четвъртата разточваме кора и режем с валяк, който прави решетка. Поставяме я върху гладката топка за център.
От началото сме оставили тесто, колкото орех, и с него правим кръста, като точим малка кора и го изрязваме. Слагаме питката на топло да втасва. Когато е готова, я мажем със жълтък, посипваме със семена и печем във загрята фурна на 170 градуса.
Коментари