Начин на приготвяне
В купа разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло място, за около 10 мин., за да втаса.
През това време в отделен съд пресейте брашното и солта, като в средата трябва да се направи кладенче. В него се сипват разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая.
Замесете тестото, докато започне да се отделя от стените на съда. Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и започнете да месите, докато се получи хубаво еластично тесто.
Поставете в леко намазнена купа, покрийте с чиста кърпа и оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало, се изважда от купата и с него можете да направите формите, които желаете. Загрейте фурната до 180 градуса.
Когато погачата е готова, се намазва с разбития жълтък и прясното мляко и се поръсва със сусам. Печете погачата 20-30 мин., като можете да намалите температурата на 160 градуса.
Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.
Коментари