Начин на приготвяне
В купа се чукват яйцата, като единият жълтък се отделя за намазване. Добавя се захарта и се разбърква.
В киселото мляко се слага содата да шупне и се добавя към сместа.
Маста се разтапя в микровълновата и се добавя към останалите съставки. Брашното се пресява в друга купа заедно с бакпулвера и ванилията.
Кората на лимона се настъргва в купата, но само жълтата част. Всичко се разбърква добре и постепенно се добавя брашното.
Трябва да се получи меко тесто, което не се рони и не лепне по ръцете.
Локумът се нарязва на дребни парчета. Тава се застила с хартия за печене и се намазва с олио. От тестото се късат топчета, които се разстилат в дланта, слага се локум, завиват се и се оформят хубави сладки топчета, които се подреждат в тавата.
Готивите локумки се намазват със заделения жълтък и се поръсват със захар и смлени орехи. По желание можете да забодете и по една цяла ядка орех. Пекат се в загрята на 180 °C фурна до приятен и златист загар.
След като са готови, докато са още топли, се поръсват обилно с пудра захар. Ароматът на тези празнични сладки им не може да се опише с думи. Трябва да си ги приготвите, за да разберете за какво говоря. Да ви е вкусно и весели празници!