Начин на приготвяне
Шаранът е много нежна и вкусна риба. Това ястие е доста лесно за готвене и може да се превърне в истинска украса на масата за вечеря.
Шаранът е добър за ядене, ако идва от чиста вода и не яде много тиня. Шараните могат да бъдат много вкусни, имат доста добър вкус, ако са домашно приготвени.
Единственият недостатък на яденето на шаран е, че имат много вътрешномускулни кости. Всички шарани имат тези Y-образни кости. Те остават във филето на два реда, един над и един под страничната линия.
Ако е възможно, дайте пресния шаран да бъде изкормен и професионално разполовен от вашия доверен търговец на риба. Ако искате, трябва или ви е позволено сами да разполовите рибата, моля, продължете както следва:
Разрежете шарана по корема (от средата до опашната перка. Отстранете вътрешностите. Внимание! Обърнете внимание на жлъчката! Не трябва да се пука! В противен случай вкусът на шарана се променя и не е вкусен. Жлъчката е бяла!
Почистваме добре шарана от вътрешностите и люспите и го измиваме със сол. Подправяме го със сол, черен пипер и олио отвътре и отвън. Слагаме шарана в подходяща тава с малко олио и половината вино, печем 20 - 25 минути в предварително загрята на 200°С фурна.
След 20 минути добавяме зеленчуците около него, лук, праз, моркови, червени пиперки. Подправяме със сол, черен пипер и девесил, 50 мл олио, наливаме виното, покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 20 - 25 минути.
След това отстраняваме фолиото и печем още 10 минути.
Поднесете печения шаран върху максимално затоплена чиния, отгоре сложете няколко резена лимон и сервирайте с изпечения шаран с бяло вино.