Начин на приготвяне
Накълцваме си месото (а в случая аз избрах вратни пържоли, за да е шарено самото месо) на дребно и овкусявсме със сол и черен пипер.
Праза нарязваме на колелца, а лука - на ситно.
Поставяме си в тиган на котлона малко олио и задушаваме праза с лука, след което добавяме и накълцаното месо.
Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто.
Към него добавяме виното и оставяме да къкри на котлона за няколко минутки. През това време си измиваме ориза и него добавяме към месото.
Готвим, докато стане прозрачен, след което наливаме 200 мл вода и овкусяваме със сол, червения пипер и чубрицата.
Вземаме си глинения съд - аз използвах гювеч.
Поставяме няколко зелеви листа. Започваме да си свиваме сармите, като слагаме от плънката в единия край, завиваме краищата и навиваме на стегнато зелево руло.
Нареждаме на гъсто една до друга в гювеча и заливаме с 400 мл студена вода.
Поръсваме с червен пипер и притиснете с една чиния.
Затваряме с капак и поставяме във фурната, да се пекат.
Печем зелевите сарми за 50 мин на 200°C, след което премахваме капака и дозапичаме сармите до готовност.