Начин на приготвяне
Лукът и морковът се почистват, нарязват на ситно. Слагат се в дълбок тиган с малко олио да се задушат. След като омекнат се прибавя каймата.
Бърка се, докато стане на трохи. Прибавя се измитият ориз и една чаена чаша вода и сол на вкус.
След като оризът набъбне се прибавят чубрицата, червеният и черният пипер, а след тях смлените домати.
Плънкате се готви още малко и се дръпва от котлона. С вече поизстиналата плънка се завиват сармички от листата.
Дъното на глинен гювеч се намазнява, а на дъното му се поставят един ред лозови листа. Отгоре се нареждат навитите сармички.
Наливат се още около три чаши вода, гювечът се похлупва и поставя в студена фурна.
Сармите се пекат първите 30 минути на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Сервират се с бял сос или кисело мляко.