Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни шафранови сарми в гювеч

Постни шафранови сарми в гювеч

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719886745
Постни шафранови сарми в гювеч
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Давайте сармичките, че огладняхме"

Необходими Продукти

  • ориз - 350 г
  • кисело зеле - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • магданоз - по желание
  • джоджен - сух
  • шафран - 0. 3 г
  • олио - за запържване
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с подготовка на шафрана. Поставете посоченото количество в малко хладка вода да престои около половин час.

Нарежете възможно най-ситно лука, моркова и доматетите.

В тенджера загрейте олиото и започнете да запържвате първо лука, след това зеленчуците и накрая ориза.

Сложете и червения пипер. Изсипете вода, в която ще ври оризът. Разбъркайте и оставете да ври на тих огън.

Стрийте джоджена и също го поставете към ориза. Варете до полуготовност на оризовите зрънца. Спрете огъня и прибавете магданоза заедно с шафрана, който се е отпуснал. Разбъркайте добре и оставете да се охлади.

През това време си подгответе зелевите листа.

След това вземете гювеча, застелете дъното му с малко излишни зелеви листа и започнете да свивате сармите, като ги подреждате по големина - най-големите отдолу.

Накрая залейте с вода колкото е необходимо и печете във фурна при 170 градуса до готовност.

По желание сервирайте сармите топли или студени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: