Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Чифликчийски сарми в гювеч

Чифликчийски сарми в гювеч

Чифликчийски сарми в гювеч2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Такива сарми не сте опитвали скоро Майсторски, мераклийски, чифликчийски сарми в гювеч"

Необходими Продукти

  • зелеви листа - 1 голяма зелка
  • свински вратни пържоли - 5 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • червено вино - 100 г
  • ориз - 1 ч .ч
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • 600мл. вода - 600 но
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцваме си месото (а в случая аз избрах вратни пържоли, за да е шарено самото месо) на дребно и овкусявсме със сол и черен пипер.

Праза нарязваме на колелца, а лука - на ситно.

Поставяме си в тиган на котлона малко олио и задушаваме праза с лука, след което добавяме и накълцаното месо.

Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто.

Към него добавяме виното и оставяме да къкри на котлона за няколко минутки. През това време си измиваме ориза и него добавяме към месото.

Готвим, докато стане прозрачен, след което наливаме 200 мл вода и овкусяваме със сол, червения пипер и чубрицата.

Вземаме си глинения съд - аз използвах гювеч.

Поставяме няколко зелеви листа. Започваме да си свиваме сармите, като слагаме от плънката в единия край, завиваме краищата и навиваме на стегнато зелево руло.

Нареждаме на гъсто една до друга в гювеча и заливаме с 400 мл студена вода.

Поръсваме с червен пипер и притиснете с една чиния.

Затваряме с капак и поставяме във фурната, да се пекат.

Печем зелевите сарми за 50 мин на 200°C, след което премахваме капака и дозапичаме сармите до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: