Начин на приготвяне
Сушените боровинки, смлените бадеми, лимоновата, портокаловата кора, лимоновия, портокаловия сок и тъмния ром ги смесваме заедно и оставяме за поне 1 час да престоят и да се хармонизират всички аромати.
В брашното правим малка дупка и изсипваме малка част от млякото (затоплено) . Натрошаваме маята и добавяме щипка захар. Оставяме на страна, за да шупне. След това добавяме 100те грама разтопено масло, яйцето, всички останали сухи подправки и останалото мляко.
Месим на ръка или с кухненски робот за поне 5 минути. След това добавяме и хармонизираните съставки. Месим за още минутка-две. Правим си топка и връщаме в купата. Покриваме с кърпа или стреч фолио и оставяме на топло, за да втасва за 30 мин.
След втасване си разточваме дебел блат на дължина с дебелина от около 2 см. Взимаме десния край и го сгъваме до средата. С левия край си захлупваме десния. Ще видите във видеото.
Готовото тесто за щолен прехвърляме в тавичка с хартия за печене и отново покриваме с кърпа, за да втаса за нови 30 мин. През това време загряваме фурната на 200 °C .
Щом нашия щолен е втасал, намаляваме фурната на 160 °C и печем за около 25 мин.
Когато е готов и изстинал автентичния щолен, го намазваме с разтопено масло и го поръсваме с пудра захар.