Начин на приготвяне
Почистете октопода от очичките, устата и изпразнете главата от вътрешностите, обръщайки я наобратно. Ако е пресен, замразете го за 24 часа и после размразете. Така ще се скъсат мускулните му фибри и той няма да е жилав и твърд при консумацията.
Налейте вода в голям съд и поставете на силен огън, заедно с обелената глава лук, моркова, целината, дафиновия лист, карамфила и сол.
Щом водата заври хванете октопода удобно и го потопете и извадете 3-4 пъти, докато се стегне и пипалцата се накъдрят. Когато това се случи си го пуснете във врящата вода. Тя трябва да го покрива добре.
Варете 50 минути-1 час, след което извадете върху дъска за рязане и оставете да се охлади толкова, че да можете да продължите обработката му без да се изгорите.
Нарежете пипалата напречно на две-три части, а главата също направете на парченца. По принцип тя не е много подходяща за карпачо, така че може да я отстраните и заделите за друго ястие или салата, но ако не, няма проблем да стане част от карпачото.
Вземете празна пластмасова бутилка от вода и я разрежете напречно, така че да можем да ползваме около 13-14 см от долната част. Горната изхвърлете. В случай, че готвите повече или по-малко количество октопод височината на бутилката трябва да е повече или по-малка. Ориентирайте се по количеството на морския дар, с който разполагате и който ще сложим вътре. Направете няколко дупчици на дъното.
Сложете парчетата октопод в бутилката и с удобен прибор притиснете хубаво. Отдолу поставете купа или чиния, в която да се оттича изпуснатата течност. Приберете в хладилник за 24 часа или във фризер за около 8 часа, като в този вариант, извадете 30 минути до час преди приготвяне.
Тъй като при престоя на студено октоподът трябва да е притиснат добре използвайте удобен предмет, който да поставите върху него и да упражнява някакъв натиск. В случай, че не разполагате с такъв, най-лесно е да срежете на няколко места стърчащите ръбове на бутилката, да подгънете навътре, упражнявайки натиск и накрая да увиете добре в стреч фолио.
Стегналия и желирал се октопод извадете от пластмасата и нарежете на възможно най-тънки филийки и разпределяйте в широки чинии на един единствен пласт.
Пригответе винегрет, като смесите всички съставки за него, указани в рецептата. Количествата са ориентировъчни. Залейте с желаното количество от него карпачото.
Ако няма да сервирате всичкия октопод наведнъж, съхранете излишната част от него в част от винегрет, която да го покрива. Така ще издържи до седмица.
Поднесете с чаша добре изстудено шампанско или друг вид пенливо бяло вино.
Добър апетит!