Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Навит тиквеник

Навит тиквеник

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Навит тиквеник
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 6
16/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Навит тиквеник като никой друг - сочен, но с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 бр. 500 г
  • тиква - около 600 г
  • захар - 2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. нарязани или смлени
  • канела - 1 ч.л. по желание
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргваме си тиквата на едрото на рендето. Оцеждаме я добре.

Поставяме съд на котлона и добавяме олиото.

След като се загрее, поставяме тиквата.

Оставяме да се запържи за кратко и отстраняваме.

Ако корите са дебели, взимаме една кора, ако са по-тънки - 2 кори, и намазваме с олиото.

Разпределяме с настърганата тиква посредата.

Върху тиквата поръсваме с орехите.

Завиваме от едната страна, след това другата и започваме да навиваме на руло.

Това руло нарязваме на две и подреждаме в тавичка.

Поставяме в печката и печем на 180 °C, докато се получи хубав златист загар около 40-45 минути.

Изваждаме, покриваме с кърпа и оставяме да изстине сочния тиквеник.

При поднасяне поръсваме с пудра захар навит тиквеник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: