Начин на приготвяне
В подходяща купа сложете изварата, леко втечненото кокосово масло, ванилията и захарта. Разбъркайте енергично. Трябва да се получи еднородна гладка смес. Прибавете лимецовото брашно, в което предварително сме размесели бакпулвера и солта. Замесете тесто.
Оставете го да постои на хладно 20 мин.
Върху плота сипете към 50 гр. кафява захар и сложете топката тесто върху нея. С ръка го сплескайте малко и отгоре сложете останалата кафява захар. С точилка разточете дълъг, правоъгълен лист с дебелина 5-6 мм.
Разделете листа по дължина през средата.
Първо започнете с едната половина. Двете дълги страни завийте срещуположно, така, че да се срещнат по средата на листа (представете си сушена пръчка канела).
Направете същото и с другата половина от листа тесто.
С нож нарежете шайби с дебелина около 7-8 мм - до 1 см. Подредете в широка тава върху хартия за печене и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-17 мин.
Оставете да ги изстинат и поднесете здравословните сладки.
Здравословните сладки за Коледа са хрупкави отвън и мекички отвътре.