Начин на приготвяне
В голяма купа смесваме брашното, захарта, ванилията, канелата и солта. Разбъркваме добре.
На слаб котлон в касерола разтопяваме маслото.
Заемаме се с разбиването на яйцата в отделна купа с миксер. Към тях добавяме и разтопеното масло.
В сухите сухите съставки правим кладенче и изсипваме течната смес. Бъркаме докато се оформи меко тесто. Прехвърляме тестото върху набрашнена повърхност и месим за около 5-7 минути, докато стане гладко и еластично. Ако тестото е твърде лепкаво, можем да добавим още малко брашно. След като сме готови, разточваме тестото до дебелина 1 - 2 см.
Започваме с изрязването на сладките с формички за сладки. Върху тава слагаме хартия за печене и отгоре нареждаме сладките. Печем на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути до леко покафеняване на сладките. След като са вече готови ги изваждаме от фурната и се заемаме с направата на сладкото от сливи, но можете да ползвате и готово.
Измиваме сливите и ги изчистваме от костилките. Можем да ги нарежем на половинки или на четвъртинки. В голям тенджера смесваме сливите, захарта, ваниловата есенция и настърганата кора и сокът от лимона. Загряваме сместа на средна висока температура и оставяме да заври. След завирането намаляваме температурата и варим сладкото на слаб огън, при непрекъснато разбъркване. Варете докато сливите станат меки и сладкото придобие желаната консистенция. За да проверим дали сладкото е готово, капваме малко от сместа в чиния. Ако течността се стегне и образува желиращ слой, сладкото е готово. Можем да си приготвим сладкото и предварително, за да ни е готово за залепването на канелените сладки с него.
Заемаме се с лепенето на сладките като слагаме по една лъжичка върху всяка сладка и залепяме отгоре друга сладка със същият вид формичка. Накрая подреждаме в чинийка и поръсваме с пудра захар за украса.
Готовите коледни слепени канелени сладки на баба с домашно сладко от сливи са готови за сервиране! Приятен апетит!