Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Коледните сладки с вкусен пълнеж

Коледните сладки с вкусен пълнеж

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Коледните сладки с вкусен пълнеж
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
35
"Внесете допълнителен празничен дух с тези толкова вкусни сладки с пълнеж"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г универсално
  • пудра захар - 75 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • жълтъци - 2 бр. М
  • масло - 150 г на стайна температура
  • лешници - 100 г, смлени леко запечени
  • ПЪЛНЕЖ
  • желе - 5 с.л. касис или др. тъмно
  • желе - 5 с.л. кайсия/портокал или др. светло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на миксера на ниска скорост се разбърква брашното, солта, захарта и ванилената захар. Прибавя се маслото на кубчета и се замесва тесто, което е оформено на големи трохи. Добавят се жълтъците, разбива се, оформя се по-стегнато тесто и накрая се добавят смлените лешници. Оформеното тесто се завива във фолио и се оставя за 1 час в хладилник, то може да преседи на студено до 3 - 4 дни.

От охладеното тесто се откъсват парчета равни по размер, около 20 - 21 грама. Ползвам електронно кантарче. Оформят се на хубаво топче и се подреждат на разстояние в тава, покрита с хартия за печене. С дръжката на дървена лъжица точно по средата се прави натиск, да се образува малка дупка, без да се стига до дъното.

Двата вида желе се поставят в два поша, отрязва се малък отвор и се нанася сладкото, веднъж тъмно, веднъж светло.

Немските сладки се пекат в затоплена на 180 градуса за около 10 - 12 минути. Не се препичат, за да не се разпукат. Ако се докосне сладката, докато е все още във фурната, то тя ще бъде мека и ще изглежда сурова, но не е така, тя е готова за изваждане. При мен печенето беше точно 11 минути.

Изваждат се и се охлаждат в самата тава, те са крехки, докато са горещи.

Тези домашни сладки имат дълъг срок на годност при правилно съхранение в буркан, кутии и на хладно.

Коледните сладки с вкусен пълнеж са радост за очите и небцето.

Бележка: Лешниците могат да се заменят с лешниково брашно и не съм го запичала предварително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: