Начин на приготвяне
В купата на миксера на ниска скорост се разбърква брашното, солта, захарта и ванилената захар. Прибавя се маслото на кубчета и се замесва тесто, което е оформено на големи трохи. Добавят се жълтъците, разбива се, оформя се по-стегнато тесто и накрая се добавят смлените лешници. Оформеното тесто се завива във фолио и се оставя за 1 час в хладилник, то може да преседи на студено до 3 - 4 дни.
От охладеното тесто се откъсват парчета равни по размер, около 20 - 21 грама. Ползвам електронно кантарче. Оформят се на хубаво топче и се подреждат на разстояние в тава, покрита с хартия за печене. С дръжката на дървена лъжица точно по средата се прави натиск, да се образува малка дупка, без да се стига до дъното.
Двата вида желе се поставят в два поша, отрязва се малък отвор и се нанася сладкото, веднъж тъмно, веднъж светло.
Немските сладки се пекат в затоплена на 180 градуса за около 10 - 12 минути. Не се препичат, за да не се разпукат. Ако се докосне сладката, докато е все още във фурната, то тя ще бъде мека и ще изглежда сурова, но не е така, тя е готова за изваждане. При мен печенето беше точно 11 минути.
Изваждат се и се охлаждат в самата тава, те са крехки, докато са горещи.
Тези домашни сладки имат дълъг срок на годност при правилно съхранение в буркан, кутии и на хладно.
Коледните сладки с вкусен пълнеж са радост за очите и небцето.
Бележка: Лешниците могат да се заменят с лешниково брашно и не съм го запичала предварително.