Коледарски гевреци

Коледарски гевреци
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
"Коледа не може да мине без гевречета, а рецептата за тях е точно тази"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • суха мая - 1 пакет
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва брашното и оформяме кладенче. Добавя се вода, мая, сол, олио и се разбърква с вилица на каша, после с брашното се замесва средно меко тесто.

Оставя се да втаса на топло и разделяме на малки и по-големи топчета. От всяко се оформя фитил, прегъва се две и се усуква, като краищата се свързват.

Нареждат се в тава, намазваме с разбит жълтък с лъжица олио и поръсваме семена.

Печем гевреците в загрята фурна 180°C 20 минути и изваждаме.

Коледарските гевреци се даряват се на коледарите, когато идват да пеят песни за здраве и берекет!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Много са сполучливи.
23.12.2018 14:55