Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладката вода с 1 с. л. захар и се оставя да шупне за 10 минути. Сипва се в средата на брашното, пресято в тава. Добавят се останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Втасва на топло за 40 минути.
Разделя се на 8-9 части, оформят се топчета. Всяко се разточва на малка кръгла кора и се намазва само в средата с 1 ч. л. шоколад.
Краищата се събират като вързопче. Внимателно се разточва на елипса около една педя, нарязва се на ленти, но не до краищата и се завива на руло, а после двата края се свързват като геврек.
Така се оформят всички шоколадови гевреци и нареждаме в тава върху хартия за печене. Оставят се за 15 минути да си почине тестото, намазват се с разбит жълтък с малко олио.
Печем в загрята фурна 180 градуса около 20-25 минути до златисто. Вкусни са както топли, така и студени.