Начин на приготвяне
Започваме със захарният сироп.
В тенджъра смесваме захарта, водата, портокаловият сок и резена лимон. Варим до разтапяне на захарта и сваляме от котлона. Оставяме да се охлади напълно.
В купичка смесваме маслото и олиото и ги разтапяме.
Намазняваме си тавичка с олио и започваме да редим корите. Слагаме две кори, намазваме добре със сместа от масло и олио, и отгоре, отново слагаме две кори. Повтаряме докато наредим половината кори (400 г). След като сме ги наредили, поръсваме обилно и равномерно орехите и настърганата портокалова кора.
Отново започваме да редим две по-две корите, като не забравяме да ги мажем с маслото и олиото. Когато сложим последните две кори и преди да я намажем, притискаме добре с ръце баклавата, за да извадим въздуха.
Нарязваме я и я намазваме с останалото масло и олио. Печем в предварително загрята фурна на 180° за 20-25 минути.
Горещата баклава, заливаме със студения захарен сироп и поръсваме с орехи.