Начин на приготвяне
Извадете корите от пакета и ги разрежете по дължината на три равни част.
Разтопете половината краве масло.
Вземете една кора, намажете с краве масло, сложете върху нея втора кора и отново намажете с масло.
Хванете единия край в средата и завийте на хармоника. Съединете двете странични части и обърнете (трябва да се получи като ветрило).
Поставете в средата орехи, които предварително сте смелили с 1 ч.л канела.
Завийте леко страничните краища, така че плънката да не се вижда, и сложете в тавичка.
Постъпете по същия начин и с останалите кори.
Загрейте фурната на 160 градуса и печете баклавата до приятен златист загар. Извадете и оставете да изстине.
Направете сиропа, като сложите в касерола водата и захарта. Изчакайте да заври. Намалете котлона и оставете така 10 минути. Сложете ванилията и изключете. Оставете леко да се охлади.
Залейте баклавата с орехи със сиропа и оставете така за 24 часа, за да поеме сиропа.
Коментари