Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с орехи и портокалов привкус

Баклава с орехи и портокалов привкус

Баклава с орехи и портокалов привкус
Снимка: Виолета Димитрова
1 / 3
23/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Хубавата баклава трябва да е сочна, да се приготвя бързо, да не е прекалено сладка и да се топи в устата.... за наш късмет тази е точно такава."

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 800 г
  • масло - 50 г
  • олио - 50 мл.
  • орехи - 300 г, Фино смлени
  • кората на един портокал
  • портокалов сок - от 1/2 портокал
  • захар - 2 чаши (по 200 мл)
  • вода - 2 чаши (по 200 мл)
  • лимони - 1 резен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме със захарният сироп.

В тенджъра смесваме захарта, водата, портокаловият сок и резена лимон. Варим до разтапяне на захарта и сваляме от котлона. Оставяме да се охлади напълно.

В купичка смесваме маслото и олиото и ги разтапяме.

Намазняваме си тавичка с олио и започваме да редим корите. Слагаме две кори, намазваме добре със сместа от масло и олио, и отгоре, отново слагаме две кори. Повтаряме докато наредим половината кори (400 г). След като сме ги наредили, поръсваме обилно и равномерно орехите и настърганата портокалова кора.

Отново започваме да редим две по-две корите, като не забравяме да ги мажем с маслото и олиото. Когато сложим последните две кори и преди да я намажем, притискаме добре с ръце баклавата, за да извадим въздуха.

Нарязваме я и я намазваме с останалото масло и олио. Печем в предварително загрята фурна на 180° за 20-25 минути.

Горещата баклава, заливаме със студения захарен сироп и поръсваме с орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: