Начин на приготвяне
Омесваме каймата с подправките в подходяща купа и я оставяме да поседи за час-два на хладно.
Приготвяме си листа от зелето, като премахваме с нож твърдата част в основата им.
Измиваме и нарязваме на дребно праза и го задушаваме в тиган с предварително загретия зехтин на умерен огън. След което добавяме каймата, измития ориз, доматения сос и половин чаша вода. Разбъркваме сместа за сармите, докато ориза поеме водата, добавяме и маслото.
Започваме да завиваме сарми, които редим в купата на мултикукъра, чието дъно сме покрили с няколко зелеви листа. Наредените зелеви сарми заливаме с останалия зелев сок и вода, която стига до първия ред сарми. Върху тях поставяме чиния, а върху нея алуминиева купа с вода за да не се разместват сармите при варенето.
Включваме на програма stew, за два часа.
Сосът приготвяме, като разбиваме яйцето с киселото мляко и брашното. На слаб огън в тиган, разбъркваме до леко сгъстяване и добавяме маслото, и останалия след готвенето сос от сармите. При необходимост и сол.
Нареждаме сармите в йенски съд с капак и заливаме със соса.
Поднасяме готовите коледни сарми топли! Да Ви е сладко!