Начин на приготвяне
За бялото тесто:
Лимецовото брашно се слага в купа, в която ще се меси.
Прибавя се пудрата захар и ванилията и се разбърква много добре.
Маслото се оставя на стайна температура, за да омекне, след което се нарязва на малки парчета и се прибавя към брашното.
Прибавя се студената вода.
Замесва се меко тесто, което се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя за 20 мин. в хладилник.
За кафявото тесто:
Лимецовото тесто се слага в купа.
Прибавя се пудрата захар и какаото си се разбърква много добре.
Омекналото масло се нарязва на малки парчета и се прибавя към брашното.
Прибавя се студената вода и се омесва тесто, което се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя 20 мин. в хладилник.
Бялото и кафявото тесто се разточват самостоятелно между две листа хартия за печене на правоъгълник с дебелина 0.5 см.
Двете кори се слагат една върху друга и се завиват на руло.
Рулото се завива във фолио за свеж съхранение и се оставя за 20 мин. в хладилник.
След като се извади от хладилника, рулото се нарязва на кръгчета 1 см., които се нареждат в тава върху хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна 10 мин. на 180 градуса, след което коледните охлювчета се изваждат от тавата и се слагат върху решетка, за да изстинат.