Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Болярска лимецова пита по рецепта на Иван Звездев

Болярска лимецова пита по рецепта на Иван Звездев

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Болярска лимецова пита по рецепта на Иван Звездев6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Болярска питка с масло и яйца за чудо и приказ - страхотна добавка към вашата празнична трапеза!"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • прясна мая - 50 г
  • масло - 125 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • топла вода - 400 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

В отделна купа се натрошава прясната мая.

Прибавя се захарта и се разбърква много добре. Вода не се прибавя.

Маята се оставя да шупне, като периодично се разбърква.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйцата, като от едното яйце се отделя жълтъкът, с който ще се намаже питата.

Прибавя се шупналата мая и топлата вода.

Замесва се средно меко тесто.

Тестото се разделя на четири части, които се нареждат в тава, завиват се с кърпа и се оставят да втасат.

След като втаса, всяко парче се разточва на кора с диаметър 30 см.

Маслото се разтопява.

В намаслена тава се поставят корите, които помежду се намазват с масло.

Четирите кори се увиват на руло, като рулото леко се придърпва и усуква при увиването.

Рулото се завива на геврек.

Намазва се с масло, завива се с кърпа и се оставя да втаса 60 мин.

След като втаса, питата се намазва с жълтък, който е разбит с 1 с.л. вода.

Пече се питката в предварително загрята фурна първоначално 10 мин. на 200 градуса, след което 30 мин. на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: