Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов Сладкиш»Празничен шоколадов кейк за Нова Година

Празничен шоколадов кейк за Нова Година

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5045k2k3k5
Празничен шоколадов кейк за Нова Година
Снимка: Мина Димитрова
1 / 4
09/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Нарисувайте на шоколадовия кейк за Нова Година елха с помощта на шприц или торбичка и я украсете с шарени бонбони и надпис ЧНГ."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кафява захар - 150 г
  • заквасена сметана - 250 г
  • олио - 50 г
  • черен шоколад - 120 г
  • ванилия - 2 пак.
  • какао - 30 г натурално
  • смлени орехи - 100 г
  • брашно - 120 г фино за сладкиши
  • бакпулвер - 1 пак.
  • щипка - сол
  • За глазурата
  • сметана - 250 г течна сладкарска
  • черен шоколад - 150 г
  • за украса
  • крема сирене - 50 г
  • сметана - 2 с.л. течна сладкарска
  • пудра захар - 2 с.л.
  • сладкарска боя - зелена
  • шарени бонбони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се с миксер яйцата и захарта, след това се добавя и олиото. Постепенно се добавя и заквасената сметана.

Течният шоколад се се разтопява и се прибавя и той към сместа. Накрая се прибавят смлените орехи и брашното и бакпулвера и солта. Всичко се разбърква до хомогенна смес.

Тавичката се намазва с олио с помощта на силиконова четка и се покрива с какао.

Пече се в предварително загрята фурна на 175 °C за околов 40 минути. Проверява се дали е изпечен с дървена клечка.

Когато сладкишът с шоколад е изстинал, се прехвърля в чинията за сервиране внимателно. Докато изстива, може да си подготвите глазурата.

Загрейте на водна баня течна сладкарска сметана и начупете черния шоколад в нея. Разбърквайте до напълно разтваряне на шоколада и получаване на еднородна смес.

Вече напълно изстинал, сладкишът се полива с глазура, която също трябва да е поизстинала и да е започнала леко да се сгъстява.

Поставете сладкиша в хладилника, докато приготвите сместа за украсата.

В купичка поставете крема сиренето с пудрата захар и разбийте с вилица, постепенно прибавете и течната сметана.

Разбъркайте до еднородна смес и внимателно с върха на ножа прибавете от сладкарската боя до придобиване на желаната наситеност на цвета.

Нарисувайте на шоколадовия кейк елха с помощта на шприц или торбичка и я украсете с шарени бонбони, може да сложите и надпис ЧНГ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: