Начин на приготвяне
Разбиват се с миксер яйцата и захарта, след това се добавя и олиото. Постепенно се добавя и заквасената сметана.
Течният шоколад се се разтопява и се прибавя и той към сместа. Накрая се прибавят смлените орехи и брашното и бакпулвера и солта. Всичко се разбърква до хомогенна смес.
Тавичката се намазва с олио с помощта на силиконова четка и се покрива с какао.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 °C за околов 40 минути. Проверява се дали е изпечен с дървена клечка.
Когато сладкишът с шоколад е изстинал, се прехвърля в чинията за сервиране внимателно. Докато изстива, може да си подготвите глазурата.
Загрейте на водна баня течна сладкарска сметана и начупете черния шоколад в нея. Разбърквайте до напълно разтваряне на шоколада и получаване на еднородна смес.
Вече напълно изстинал, сладкишът се полива с глазура, която също трябва да е поизстинала и да е започнала леко да се сгъстява.
Поставете сладкиша в хладилника, докато приготвите сместа за украсата.
В купичка поставете крема сиренето с пудрата захар и разбийте с вилица, постепенно прибавете и течната сметана.
Разбъркайте до еднородна смес и внимателно с върха на ножа прибавете от сладкарската боя до придобиване на желаната наситеност на цвета.
Нарисувайте на шоколадовия кейк елха с помощта на шприц или торбичка и я украсете с шарени бонбони, може да сложите и надпис ЧНГ.