Начин на приготвяне
Обелваме и настъргваме тиквата на кухненско ренде. Настърганата тиква се слага в дълбока купа и се запържва с олио.
След като омекне тиквата, се дърпа от котлона. Изчаква се определено време тиквата да изстине. Добавят се захарта, канелата и орехите, всичко се разбърква добре с кухненска шпатула.
Част от сместа се разстилат на всяка кора и след това се слага в намазнена тава. Листите се налагат. Това се прави до изчерпване на листи и плънката. След като се напълни тавата, , се полива с малко олио на последния лист отгоре.
Пече се домашният тиквеник с наложени кори в предварително загрята фурна на 180 °C до готовност за 30-35 мин. Когато изстине тиквеникът, се пръска с малко хладка вода, и след това се поръсва с пудра захар. Завива се с хартия, за да омекне.
Реже се, след като е изстинал. Консумира се на другия ден.
Това е стара ретро рецепта за наложен тиквеник от стария тефтер на баба.
PS: Ако искате, направете тиквеника навит на руло