Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Наложен тиквеник

Наложен тиквеник

Баш МайстораБаш Майстора
Новак
2020859139
Наложен тиквеник
Снимка: Баш Майстора
1 / 4
16/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Това е стара ретро рецепта за наложен тиквеник от стария тефтер на баба."

Необходими Продукти

  • тиква - 3 ч.ч. /настърганата/
  • захар - 1 ч.ч
  • канела - 1/2 пакетче
  • орехи - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кори за баница - 1 пакет
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и настъргваме тиквата на кухненско ренде. Настърганата тиква се слага в дълбока купа и се запържва с олио.

След като омекне тиквата, се дърпа от котлона. Изчаква се определено време тиквата да изстине. Добавят се захарта, канелата и орехите, всичко се разбърква добре с кухненска шпатула.

Част от сместа се разстилат на всяка кора и след това се слага в намазнена тава. Листите се налагат. Това се прави до изчерпване на листи и плънката. След като се напълни тавата, , се полива с малко олио на последния лист отгоре.

Пече се домашният тиквеник с наложени кори в предварително загрята фурна на 180 °C до готовност за 30-35 мин. Когато изстине тиквеникът, се пръска с малко хладка вода, и след това се поръсва с пудра захар. Завива се с хартия, за да омекне.

Реже се, след като е изстинал. Консумира се на другия ден.

Това е стара ретро рецепта за наложен тиквеник от стария тефтер на баба.

PS: Ако искате, направете тиквеника навит на руло

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: