Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем Супи»Доматена Супа»Мексиканска супа с фиде

Мексиканска супа с фиде

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Мексиканска супа с фиде
Снимка: Зори
1 / 5
17/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"За мексиканската супа от фиде Sopa de fideo използвах домати от консерва, защото в момента не е техният сезон. През лятото вземете хубави градински домати"

Необходими Продукти

  • краве масло - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л. или зехтин
  • фиде - 150 г
  • домати - 500 г консерва обелени на кубчета или 2 ч.ч. пресни
  • лук - 1 глава, ситно
  • чесън - 3 скилидки наситнени
  • зеленчуков бульон - 1 л (телешки или пилешки)
  • захар - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • за гарниране
  • крутони - 1 ч.ч.
  • заквасена сметана - 1 ч.ч.
  • магданоз - 1/2 малка връзка пресен, ситно нарязан
  • лайм
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мексиканската супа от фиде (Sopa de fideo) използвах домати от консерва, защото в момента не е техният сезон. През лятото ви препоръчвам да използвате пресни домати.

В подходящ съд кипнете зеленчуков бульон и го оставете настрана.

Поставете голяма тенджера на среден огън и добавете маслото и олиото. След като мазнината се затопли, добавете натрошеното фиде и разбъркайте.

Намалете котлона, за да не загори. Гответете, докато фидето стане златистокафяво, трябват му около 3 минути.

Дръпнете от котлона, за да не загори.

Поставете в блендера доматите, лука, чесъна и 2 чаши зеленчуков бульон и смелете до гладкост.

Прецедете доматената смес и изсипете директно в тенджерата при фидето. Разбъркайте, за да не залепне фидето.

Добавете 1 с.л. захар и оставете сместа да къкри на котлона за няколко минути. Добавете останалата част от бульона и оставете да поври на умерена температура около 15 минути. Разбърквайте често. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.

Може да поднесете доматената супа поръсена с крутони, ситно нарязан магданоз (или листенца босилек) и лъжичка заквасена сметана за по-богат вкус. Сервирайте с парче лайм, така че всеки да може да добави толкова сок от лайм, колкото желае.

Добър апетит!

За крутоните: Нарежете няколко филии стар хляб на кубчета. Поръсете ги с любимите си сухи подправки (босилек, чесън на прах, мащерка, розмарин, сушен магданоз) и хималайска сол. Полейте със струйка зехтин, разбъркайте и изпечете във фурната до златисто. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: