Начин на приготвяне
За мексиканската супа от фиде (Sopa de fideo) използвах домати от консерва, защото в момента не е техният сезон. През лятото ви препоръчвам да използвате пресни домати.
В подходящ съд кипнете зеленчуков бульон и го оставете настрана.
Поставете голяма тенджера на среден огън и добавете маслото и олиото. След като мазнината се затопли, добавете натрошеното фиде и разбъркайте.
Намалете котлона, за да не загори. Гответете, докато фидето стане златистокафяво, трябват му около 3 минути.
Дръпнете от котлона, за да не загори.
Поставете в блендера доматите, лука, чесъна и 2 чаши зеленчуков бульон и смелете до гладкост.
Прецедете доматената смес и изсипете директно в тенджерата при фидето. Разбъркайте, за да не залепне фидето.
Добавете 1 с.л. захар и оставете сместа да къкри на котлона за няколко минути. Добавете останалата част от бульона и оставете да поври на умерена температура около 15 минути. Разбърквайте често. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
Може да поднесете доматената супа поръсена с крутони, ситно нарязан магданоз (или листенца босилек) и лъжичка заквасена сметана за по-богат вкус. Сервирайте с парче лайм, така че всеки да може да добави толкова сок от лайм, колкото желае.
Добър апетит!
За крутоните: Нарежете няколко филии стар хляб на кубчета. Поръсете ги с любимите си сухи подправки (босилек, чесън на прах, мащерка, розмарин, сушен магданоз) и хималайска сол. Полейте със струйка зехтин, разбъркайте и изпечете във фурната до златисто. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат напълно.