Начин на приготвяне
Първите продукти (маята, водата, захарта и трите лъжици брашно с 1/2 ч.ч. топла вода се разбъркват и оставят на топло да шупне и се активира маята.
Брашното деля в две купи и към едната добавям солта, размесвам я с брашното. Когато маята е готова, я добавям към тази купа с брашно и сол в него.
Слагам и олиото/ зехтина, водата (1/2ч.ч) и бъркам всичко с лъжица, като постепенно добавям от отделеното в другата купа пресято брашно.
Бъркам, докато сместа стане на топка тесто за бял хляб. Тогава влизат в действие и ръцете вече. Омесвам меко тесто, брашно, колкото поеме.
Оставям го покрито с кърпа на топло за час да втасва.
В панер с ленен калъф поръсвам брашно. Оформям на кора втасалото тесто и го слагам в панера. Там пак с кърпа покрито, втасва втори път за 40 минути.
Покривам с хартия за печене и така го обръщам внимателно директно в нагрятата форма на 100°C предварително, капакът и той се нагрява едновременно.
Правя нарези върху втасалият хляб и затварям с капака.
Слагам формата с хляба в загрятата вече фурна заедно с керамичния съд преди това. Пека на средно ниво на скарата във фурната на 180°за 45 минути. Не отварям съда през това време.
Хлябът в керамичен съд става с хрупкава коричка и вътре е на шупли. Вкусен хляб!
В керамичен съд можете да си приготвите също пълнозърнест хляб, а защо не и маймунски хляб.