Начин на приготвяне
Овесените ядки се блендират, за да станат на брашно. Към него се добавят содата бикарбонат, бакпулвер и солта.
Разбърква се и се изсипват в купа, защото пак ще използваме блендера. Бананите сe обелват и се слагат в блендера. Блендират се.
Изсипват се в купата на миксера. Добавят се киселото мляко и медът. Разбърква се. Добавят се зехтин и ванилията. Разбърква се.
Постепенно се добавят сухите съставки. Сместа се разбива. Подготвя се правоъгълна кексова форма, като се намазнява. Изсипва се сместа.
Шоколадът се нарязва на парченца и се поръсва отгоре върху овесения кекс.
Пече се на 180 °C за 25-30 минути. След изключване на фурната се оставя да престои 10 минути във фурната. Изкарва се кето сладкишът.
Кето кексът с овесено брашно е по-вкусен на следващия ден.