Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхнии»Неделно неаполитанско рагу с ригатони

Неделно неаполитанско рагу с ригатони

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Неделно неаполитанско рагу с ригатони2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Ако искате да опитате да приготвите неаполитанско рагу и ми се доверите, няма да съжалявате, ще изядете една апетитна чиния с паста"

Необходими Продукти

  • телешки шол - 600 г
  • свински ребра - 250 г
  • свински бут - 500 г
  • глава лук - 1
  • червено вино - 1/2 чаша
  • доматено пюре - 2 литра
  • доматена салца - 1 супена лъжица
  • магданоз - 1 връзка
  • зехтин - 4 с.л. или 2 с.л. зехтин и 30 г мас
  • сол
  • паста ригатони - 1 пакет или според порциите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Неаполитанското рагу ( 'O rraù да го кажа на диалект) е една от най-значимите рецепти на неаполитанската кухня.

За неаполитанеца ragù е институция, това е символичното неделно ястие в семейството, със соса се подправя пастата, а с месото, приготвено в соса, се правим второто ястие, обикновено придружено с гарнитура от броколи.

Има такива, които го приготвят само с говеждо и такива, които използват смес от говеждо и свинско, като най-използваните парчета месо са телешки шол, свински ребра (наречени tracchie), наденица, кюфте и котлетът. Както при всяка традиционна рецепта, всяко семейство има своя собствена и като цяло рагуто на семейството се хвали с най-доброто рагу!

Телешко рагу в неаполитански стил се приготвя чрез запичане на месото в тиган и след това добавяне на доматен сос и готвене на много слаб огън за няколко часа. Ето как да продължите с рецептата за неаполитанско телешко рагу. Нарежете парчетата месо или накарайте вашия месар да нареже парчетата.

Нарежете лука и го задушете в голям тиган.

Добавете парчетата месо и ги запържете в тиган, като ги запържите от всички страни, след което добавете вино роосо (червено вино)

Добавете доматеното пюре и го оставете да се задуши в тигана

Добавете доматената салца и разбъркайте.

Овкусете със сол и гответе на много слаб огън. Рагуто трябва, както казват в Неапол, pippiare, дума, която добре описва звука на рагуто, което трябва да къкри.

В този момент ще покриете тигана с капак, без да го затваряте напълно. Рагуто трябва да се готви поне 3-6 часа, като се разбърква от време на време с дървена лъжица. Тогава вашият сос е готов.

Сварете вашите ригатони според описанието на опаковката и сервираме

В този момент в неделя всичко, което трябва да направите, е да загреете всичко, да подправите вашите ригатони с рагу, да поръсите чиниите с настърган пекорино или пармезан и да сервирате първото ястие, последвано от приготвеното в соса месо. Ако искате да опитате да приготвите неаполитанско рагу и ми се доверите, няма да съжалявате, ще изядете една апетитна чиния с паста ;)

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: