Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко задушено»Традиционно особуко по милански

Традиционно особуко по милански

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Традиционно особуко по милански
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Особуко е традиционно италианско ястие от региона Ломбардия, приготвено с телешки джолани с кост. Сервирайте го горещо и се насладете на превъзходния вкус и аромат!"

Необходими Продукти

  • телешки джолани - 6 броя по 2.5 см дебели
  • ориз карнароли - 500 г
  • лук - 1 малка глава
  • масло - 60 г
  • зеленчуков бульон - 2 л
  • пармезан - 60 г настърган
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • лимони - 1
  • бяло вино - 1 чаша
  • магданоз - на вкус
  • шафран - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на телешките джолани: леко ги набрашнете от двете страни. Загрейте тиган с незалепващо покритие, добавете малко масло и запържете телешките джолани.

Много е важно да не ги прегорите, затова регулирайте добре топлината. Добавете сол, черен пипер и чаша бяло вино и оставете да се изпари.

Когато виното се изпари, добавете зеленчуковия бульон, докато телешкият джолан се покрие. Покрийте тигана с капак и оставете да се готви за час и половина. Това дълго варене ще го направи меко и сочно.

Докато се готви, пригответе ризотото Миланезе. В тиган запържете наситнения лук с 30 г масло. Когато лукът стане златист, добавете ориза и го запечете за няколко минути. Добавете малко по малко бульона, като бъркате непрекъснато, за да не залепне ризотото. Не забравяйте да налеете бульона едва когато предишният е напълно поет от ориза.

Когато оризът се свари, котлонът се изключва и се добавят настърганият пармезан и останалото масло. Разбъркайте добре до получаване на кремообразна консистенция.

Сервирайте ризотото в дълбоки чинии, като в едната страна на чинията се слага ризотото, отгоре се слага леко особуко, поръсва се с част от соса и настъргана лимонова кора.

Този последен щрих ще придаде свежест и жизненост на вашето ястие. Сервирайте особуко по милански (Оssobuco alla Milanese) горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: