Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на телешките джолани: леко ги набрашнете от двете страни. Загрейте тиган с незалепващо покритие, добавете малко масло и запържете телешките джолани.
Много е важно да не ги прегорите, затова регулирайте добре топлината. Добавете сол, черен пипер и чаша бяло вино и оставете да се изпари.
Когато виното се изпари, добавете зеленчуковия бульон, докато телешкият джолан се покрие. Покрийте тигана с капак и оставете да се готви за час и половина. Това дълго варене ще го направи меко и сочно.
Докато се готви, пригответе ризотото Миланезе. В тиган запържете наситнения лук с 30 г масло. Когато лукът стане златист, добавете ориза и го запечете за няколко минути. Добавете малко по малко бульона, като бъркате непрекъснато, за да не залепне ризотото. Не забравяйте да налеете бульона едва когато предишният е напълно поет от ориза.
Когато оризът се свари, котлонът се изключва и се добавят настърганият пармезан и останалото масло. Разбъркайте добре до получаване на кремообразна консистенция.
Сервирайте ризотото в дълбоки чинии, като в едната страна на чинията се слага ризотото, отгоре се слага леко особуко, поръсва се с част от соса и настъргана лимонова кора.
Този последен щрих ще придаде свежест и жизненост на вашето ястие. Сервирайте особуко по милански (Оssobuco alla Milanese) горещо.