Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Добавете разтопените мас у краве масло и разбъркайте. След това сложете изварата и белтъка на яйцето и отново разбъркайте с телена бъркалка.
Сипете брашното със солта и омесете гладко тесто. Ако е твърдо (зависи от изварата и колко е голямо яйцето/белтъка) тогава сипете още малко мляко. В обратния случай, поръсете още малко брашенце.
Завийте с чиста кърпа и оставете тестото да почине 30-40 минути.
През това време измийте магданоза и откъснете листата. Сложете ги в купа заедно със чесъна, щипка сол и зехтин да ги покрива.
Пасирайте и при нужда сипете още малко зехтин. Полученото магданозено песто ще ни служи за намазване на сирените, но също така може да се сложи от него и вътре в тях при пълнежа.
Разделете втасалото тесто на 10 части. Оформете топки, сплескайте ги и във всяка сложете парченца сирене и по желание - от магданоза.
Съберете краищата и пак оформете топка.
Подредете сиренките в тава покрита с хартия за печене. Оставете на топло да бухнат за около 30 мин като пак покриете с чиста кърпа.
Намажете сиренките със разбит с малко вода и олио жълтък. В средата на всяка пак сложете парченце сирене, натискайте навътре, за да потъне. Оставете да починат за още 30 минути.
Печете на 180 градуса за около 20-25 минути или до златист загар.
Оставете питките да изстинат и ги намажете със сместа от магданоз, чесън и зехтин.
Добър апетит!