Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Запеканки»Картофена запеканка с филе и гъби

Картофена запеканка с филе и гъби

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Картофена запеканка с филе и гъби3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"С две малки филенца приготвих картофена запеканка с филе и гъби или лека версия на овчарски пай"

Необходими Продукти

  • пилешките гърди - 2 малки филета
  • печурки - 250 г
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • готварска сметана - 100 мл
  • олио - 30 мл за пържене
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • За пюрето
  • сварени картофи - 4 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 50 г
  • куркума - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • копър - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето има два гръдни мускула: голям и малък. Единият е разположен отгоре и е с по-плътна структура. Вторият се намира отдолу, прилепнал плътно към костта и е с нежна и мека текстура. Долната част се нарича малко филе или пилешко бонфиле. Тази част на филето има по-мек и наситен вкус.

Точно от тези две малки филенца приготвих картофена запеканка с филе и гъби или лека версия на овчарски пай.

Нарязваме лука на тънки полумесеци и го запържваме до златисто в тигана на среден огън, след което добавяме моркова настърган на ситното ренде.

Похлупваме с капак и оставяме да се задуши заедно с лука за няколко минути.

Нарязваме филенцата на много ситно и ги добавяме при лука и морковите.

Намаляме котлона и оставяме да къкри десетина минути.

През това време нарязваме гъбите на тънки филийки и ги добавете в тигана.

Посоляваме на вкус и добавяме щипка черен пипер.

Оставяме да къкри, докато гъбите омекнат, и добавяме сметаната. Оставяме да се задушава още 5-6 минути и сваляме от котлона.

Сварените картофи намачкваме на пюре, докато са още топли.

Добавяме маслото, сол на вкус, куркума, копър и яйцата - двата белтъка и единия жълтък.

Разбъркваме добре, докато се получи гладко пюре.

В малка тавичка ( моята е 22х22 ) изсипваме плънката с месото и гъбите. Заглаждаме и отгоре изсипваме картофеното пюре. Отново заглаждаме.

Намазваме с жълтъка и изпращаме ястието да се пече във фурната на 200 °C около 30-35 минути.

Горната част на запеканката трябва да се зачерви забележимо.

Готовата картофена запеканка оставяме леко да се охлади и можем да сервираме.

По желание поръсваме с магданоз и ситно нарязан зелен лук.

Добър апетит с моята картофена запеканка с филе и гъби!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: