Начин на приготвяне
Пилето има два гръдни мускула: голям и малък. Единият е разположен отгоре и е с по-плътна структура. Вторият се намира отдолу, прилепнал плътно към костта и е с нежна и мека текстура. Долната част се нарича малко филе или пилешко бонфиле. Тази част на филето има по-мек и наситен вкус.
Точно от тези две малки филенца приготвих картофена запеканка с филе и гъби или лека версия на овчарски пай.
Нарязваме лука на тънки полумесеци и го запържваме до златисто в тигана на среден огън, след което добавяме моркова настърган на ситното ренде.
Похлупваме с капак и оставяме да се задуши заедно с лука за няколко минути.
Нарязваме филенцата на много ситно и ги добавяме при лука и морковите.
Намаляме котлона и оставяме да къкри десетина минути.
През това време нарязваме гъбите на тънки филийки и ги добавете в тигана.
Посоляваме на вкус и добавяме щипка черен пипер.
Оставяме да къкри, докато гъбите омекнат, и добавяме сметаната. Оставяме да се задушава още 5-6 минути и сваляме от котлона.
Сварените картофи намачкваме на пюре, докато са още топли.
Добавяме маслото, сол на вкус, куркума, копър и яйцата - двата белтъка и единия жълтък.
Разбъркваме добре, докато се получи гладко пюре.
В малка тавичка ( моята е 22х22 ) изсипваме плънката с месото и гъбите. Заглаждаме и отгоре изсипваме картофеното пюре. Отново заглаждаме.
Намазваме с жълтъка и изпращаме ястието да се пече във фурната на 200 °C около 30-35 минути.
Горната част на запеканката трябва да се зачерви забележимо.
Готовата картофена запеканка оставяме леко да се охлади и можем да сервираме.
По желание поръсваме с магданоз и ситно нарязан зелен лук.
Добър апетит с моята картофена запеканка с филе и гъби!