Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Какаов кекс с орехи и крема сирене

Какаов кекс с орехи и крема сирене

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Чирак
5055984292
Какаов кекс с орехи и крема сирене
Снимка: veronnika_pavlova
1 / 3
12/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Поглезете се с този кадифен какаов кекс с орехи и крема сирене. Още с отварянето на фурната след неговото изпичане ще ви завладее неустоимият аромат на шоколад и печени орехи."

Необходими Продукти

  • За плънката
  • крема сирене - 200 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • какао - 100 г на прах
  • За тестото
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • краве масло - 200 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • краве мляко - 1 ч.ч. прясно
  • ванилия - 1 пакетче или 1 ч.л. ванилов екстракт по избор
  • орехи - 200 г ситно нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поглезете се с този кадифен кекс, съчетаващ богатия вкус на какао, хрупкави орехи и нежно и меко крема сирене! Още с отварянето на фурната след неговото изпичане ще ви завладее неустоимият аромат на шоколад и печени орехи. Този десерт е истински празник за сетивата, пригответе си го и зарадвайте вас и вашите гости в топли семейни вечери с чаша чай или кафе!

Разбиваме крема сиренето и захарта за плънката с миксер. Прибавяме към сместа яйцето, какаото на прах и брашното. Разбиваме до получаването на гладка смес. Намазваме форма за кекс с дупка в средата обилно с масло и поръсваме вътрешността с брашно.

В отделна купа смесваме брашното и бакпулвера. В друга отделна купа с миксер разбиваме за около две минути маслото заедно със захарта за тестото, след което прибавяме и яйцата едно по едно, а накрая слагаме и ванилията или ваниловия екстракт. Сипваме и брашното и прясното мляко и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.

Слагаме половината от тестото в приготвената форма и леко заглаждаме с шпатула отгоре. Правим вдлъбнатина, дълбока около 2 см, с помощта на лъжица и вътре поставяме плънката. Слагаме останалото тесто, поръсваме отгоре със ситно нарязаните орехи, заравняваме и печем ореховия сладкиш в предварително загрята на 170 °C фурна.

Изпробваме дали шареният кекс е готов, като го набождаме с дълго дървено шишче и ако го извадим сухо от кекса, то той е напълно готов.

Оставяме сладкиша да се охлади за 15 минути. След охлаждането му го обръщаме в широка чиния или поднос, изваждаме от формата, разрязваме и сервираме. По желание поръсваме какаовия кекс с орехи и крема сирене с пудра захар отгоре.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: