Начин на приготвяне
Поглезете се с този кадифен кекс, съчетаващ богатия вкус на какао, хрупкави орехи и нежно и меко крема сирене! Още с отварянето на фурната след неговото изпичане ще ви завладее неустоимият аромат на шоколад и печени орехи. Този десерт е истински празник за сетивата, пригответе си го и зарадвайте вас и вашите гости в топли семейни вечери с чаша чай или кафе!
Разбиваме крема сиренето и захарта за плънката с миксер. Прибавяме към сместа яйцето, какаото на прах и брашното. Разбиваме до получаването на гладка смес. Намазваме форма за кекс с дупка в средата обилно с масло и поръсваме вътрешността с брашно.
В отделна купа смесваме брашното и бакпулвера. В друга отделна купа с миксер разбиваме за около две минути маслото заедно със захарта за тестото, след което прибавяме и яйцата едно по едно, а накрая слагаме и ванилията или ваниловия екстракт. Сипваме и брашното и прясното мляко и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
Слагаме половината от тестото в приготвената форма и леко заглаждаме с шпатула отгоре. Правим вдлъбнатина, дълбока около 2 см, с помощта на лъжица и вътре поставяме плънката. Слагаме останалото тесто, поръсваме отгоре със ситно нарязаните орехи, заравняваме и печем ореховия сладкиш в предварително загрята на 170 °C фурна.
Изпробваме дали шареният кекс е готов, като го набождаме с дълго дървено шишче и ако го извадим сухо от кекса, то той е напълно готов.
Оставяме сладкиша да се охлади за 15 минути. След охлаждането му го обръщаме в широка чиния или поднос, изваждаме от формата, разрязваме и сервираме. По желание поръсваме какаовия кекс с орехи и крема сирене с пудра захар отгоре.
Приятен апетит!