Начин на приготвяне
На три броя риба скумрия се отстранява главата и се почиства от вътрешностите.
След това се поставя в дълбока тава и се залива със студена вода и около една пета сол.
Скумрия се оставя да кисне така 2-3 часа. След това се измива отново със студена вода.
Вътрешната част на рибата леко се натърква със сол, но не повече от щипка на всяка скумрия.
Единия лимон се нарязва и с него се напълва стомахът на рибите. След това те се намазват хубаво със зехтин и всяка по отделно се завива в алуминиево фолио.
Рибите се подреждат в подходяща за печене тава и се пъхат в загрята на 180 °C фурна.
Рибата скумрия се пече до готовност. Последните пет минути от печенето алуминиевото фолио се маха, за да може скумриите да хванат лека коричка.
Щом се изпекат скумриите, се изваждат от фурната и се оставят леко да изстинат.
Лимоните от стомаха на рибата се изваждат и цялата скумрия се намазва със студен зехтин.
Подрежда се в подходяща за сервиране чиния и се декорира с втория лимон. Скумрия по гръцки се поднася с изстудено бяло вино.